Begrijpend Lezen (alle teksten de baas)

Door 6 simpele stappen te volgen krijg je overzicht en inzicht in teksten.
Geschikt voor kinderen vanaf groep 5 t/m het Voortgezet Onderwijs.

Wist je dat Begrijpend Lezen de basis is voor vrijwel alle schoolvakken?
En dat daarom het aanleren van een goede manier om begrijpend te kunnen lezen, heel belangrijk is voor de rest van je schoolcarrière?

Om goed te leren begrijpen waar een tekst over gaat, het Begrijpend Lezen, is de ontwikkeling van de woordenschat en het niveau van het technisch lezen essentieel. Door na te denken over de tekst en jezelf voortdurend vragen te stellen, worden verbanden gelegd, waardoor inzicht en overzicht ontstaat. Je snapt de tekst, ziet het voor je in een plaatje, kan het in je eigen woorden navertellen en je woordenschat wordt (nog) groter!

Andere vakken
Ook bij het vak Rekenen en dan met name bij verhaaltjessommen, is het leggen van verbanden heel belangrijk. Je moet begrijpen hoe het verhaaltje in elkaar zit. Daarna kun je pas de som uitrekenen. Dus verhaaltjessommen oplossen, is eigenlijk ook voor een deel Begrijpend lezen!

En natuurlijk gebruik je Begrijpend Lezen ook voor vakken als Aardrijkskunde, Geschiedenis en Natuur. Als je niet begrijpt wat je leest, kun je je de leerstof niet eigen maken. Of je moet alles letterlijk uit je hoofd leren. Sommige kinderen kunnen dat, maar begrijpen niet wat ze leren. Ze kunnen alleen reproduceren en bij inzichtvragen vallen ze door de mand.

Als leerlingen niet goed begrijpend kunnen lezen, kan dat voor problemen zorgen in het Voortgezet Onderwijs.

Hoe en wat?
In 6 lessen van anderhalf uur
leren de leerlingen hoe ze door saaie, lange teksten kunnen komen, deze te begrijpen en te onthouden. Door met kleuren te werken, krijgen de leerlingen meer inzicht in de tekst. Mindmappen is een onderdeel wat ik gebruik en er wordt ook aandacht besteed aan hoe je hersenen leren, hoe je ogen lezen en hoe je dit kan combineren. Dit oefenen we door actief aan de slag te gaan. Daarom is deze methode goed in te zetten voor zowel Beelddenkers als Taaldenkers.

Praktisch:

Het tarief voor deze training is: 6x anderhalf uur voor € 225,- incl. materiaal.

De training gaat door bij minimaal 2 kinderen en maximaal 4 kinderen.

Voor meer informatie en data kunt u contact opnemen met via het contactformulier:

/contact en/of telefonisch/Whatsapp: +31653313316

Ik heb de cursus voor deze training gevolgd bij Cindy Cornelissen van 'Op de Rit' in Alphen a/d Rijn.